Jeden z pierwszych cateringów dietetycznych w Bydgoszczy i okolicach. Na rynku od 2014 r.

Blog

Nietolerancja laktozy – co jeść, a czego unikać w diecie

Powrót
nietolerancja laktozy
Sep 09/27/21 2021

Mleko jest wykorzystywane w diecie na wiele sposobów. Dodajemy je do kawy, płatków zbożowych, do przygotowywania deserów. Spożywamy powstałe z niego sery, jogurty czy maślankę. Jeżeli po zjedzeniu takich produktów odczuwamy dyskomfort, z dużym prawdopodobieństwem może być to spowodowane nietolerancją laktozy.

Czym jest nietolerancja laktozy?

Nietolerancja laktozy to nieprawidłowa reakcja organizmu na produkty spożywcze zawierające laktozę, tzw. cukier mleczny. Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Nietolerancja może być związana z wrodzonym lub nabytym niedoborem laktazy, czyli enzymu rozkładającego ten dwucukier. Niestrawiona laktoza ulega w jelitach fermentacji, w wyniku której powstają gazy (wodór, dwutlenek węgla, metan) oraz krótkołańcuchowe kwasy organiczne (np. kwas mlekowy, octowy) odpowiedzialne za nieprzyjemne dolegliwości.

W celu zdiagnozowania nietolerancji laktozy stosuje się najczęściej wodorowy test oddechowy. Nieodzownym elementem diagnostyki jest szczegółowy wywiad. W rozpoznawaniu nietolerancji laktozy stosuje się również testy doustne, badanie pH stolca oraz bezpośrednie badanie aktywności laktazy w bioptacie błony śluzowej jelita cienkiego.

Nietolerancja laktozy – objawy

Nietolerancja laktozy objawia się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego po zjedzeniu produktów będących źródłem laktozy. Intensywność objawów zależy od nasilenia niedoboru laktazy, ilości przyjętej laktozy i rodzaju spożytego produktu.
Do podstawowych symptomów nietolerancji laktozy należą:

  • ból brzucha,
  • wzdęcia i nadmierna ilość oddawanych gazów,
  • przelewanie w jelitach,
  • biegunka.

U niektórych osób mogą wystąpić również nudności i wymioty.

Co zawiera laktozę?

Laktoza zawarta jest w mleku oraz produktach mlecznych, takich jak sery twarogowe, śmietankowe, ziarniste, jogurt, kefir, maślanka, śmietana. Największe ilości laktozy znajdziemy w czystym mleku. Podczas niektórych procesów technologicznych dochodzi do zmniejszenia zawartości laktozy w produktach. Przetwory fermentowane zawierają zdrowe bakterie, które wspomagają trawienie laktozy oraz łagodzą dolegliwości.

Warto pamiętać, że laktoza nie występuje wyłącznie w mleku i jego przetworach. Jej źródłem będą wszystkie produkty, do których dodano nabiał, takie jak:

  • słodycze,
  • słodkie wypieki,
  • pieczywo,
  • desery,
  • lody,
  • dania gotowe.

Ponadto producenci żywności mogą dodawać do niektórych produktów samą laktozę, np. do wędlin. Leki również mogą zawierać laktozę. Taką informację zawsze znajdziemy w ulotce lub na opakowaniu.

Nietolerancja laktozy – co jeść, a czego nie jeść?

Podstawą diety bez laktozy jest oczywiście wykluczenie produktów zawierających laktozę. Stopień ograniczenia nabiału będzie uzależniony od indywidualnej tolerancji. Część osób silnie reaguje nawet na małe ilości laktozy, natomiast inne osoby odczuwają dolegliwości po wypiciu mleka, lecz czują się dobrze po zjedzeniu jogurtu czy twarogu.

Nie każdy produkt powstały z mleka będzie szkodzić osobom z nietolerancją laktozy. Masło i twarde sery nie zawierają cukru mlecznego, dlatego ich spożywanie nie powinno wywołać symptomów nietolerancji.

Osoby, u których objawy występują po spożyciu niewielkiej dawki laktozy, powinny dokładnie czytać składy kupowanych produktów i unikać tych zawierających laktozę, mleko lub inne produkty mleczne.

Dieta bez laktozy – jadłospis

Aktualnie dieta bez laktozy nie jest trudna w skomponowaniu. W wielu sklepach dostępne są produkty bezlaktozowe. Dzięki temu możliwe jest spożywanie mleka i innych produktów mlecznych bez nieprzyjemnych dolegliwości.

W przypadku, gdy produkty bezlaktozowe nie są dla nas dostępne, konieczne jest wyeliminowanie nabiału z diety. Mleko i jego przetwory są często głównym źródłem wapnia w diecie. Z tego względu konieczne jest zwiększenie spożycia innych produktów zawierających wapń, który znajdziemy w:

  • zielonych warzywach (np. jarmużu, kapuście włoskiej, brokułach),
  • sezamie,
  • migdałach,
  • maku,
  • rybach zjadanych z ośćmi (np. sardynkach).

Jako zamiennik mleka można stosować napoje roślinne wzbogacone w wapń. Dodatkowo warto ograniczyć produkty zawierające kwas szczawiowy, zmniejszający wchłanianie wapnia. Przykładem jest szczaw, szpinak czy rabarbar.

Zamów pakiet powyżej 31 dni. Za pierwszym zamówieniem,
możesz otrzymać konsultację dietetyczną wraz z analizą składu ciała gratis*

* - Pierwsze zamówienie od 31 dni - wizyta gratis.
- Drugie zamówienie od 31 dni - wizyta 50% regularnej ceny w gabinecie dietetycznym. - Kolejne zamówienia w/g regularnej ceny w gabinecie dietetycznym.

zamów